Bezglutenowy chlebek naan

Jeżeli znasz smak prawdziwego chlebka naan, to przekonanie się do bezglutenowej wersji może Ci chwilę zająć, bo o ile bg naan jest bardzo dobry, to jak każdy drożdżowy wypiek, niestety różni się od pierwowzoru. Wciąż jednak znakomicie nadaje się na pieczywo do ciepłych potraw, więc postanowiłam zostać przy nazwie naan.

Ten przepis opiera się na mące ryżowej, gdyż staram się unikać gotowych mieszanek mąk. Chlebki można upiec lub usmażyć. Jeżeli gotujesz dla jednej osoby, do każdego posiłku możesz przygotować świeży chleb, bo surowe ciasto można przechowywać przez 48 godzin w lodówce. Polecam ten chlebek także na kanapki. Przekrojony na pół naan, to znakomita baza do kanapek na ciepło.

Kanapka naan na ciepło

Składniki:
2 łyżeczki cukru (dałam trzcinowy)
2/3 szklanki ciepłego mleka (może być roślinne)
35 g świeżych drożdży (mogą być suche drożdże)

2/3 szklanki jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżka oleju roślinnego

280 g mąki ryżowej
1/4 szklanki mąki z tapioki
1 łyżeczka gumy guar lub ksantanowej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej

Zmieszaj cukier, ciepłe mleko i drożdże – pozostaw na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodaj płynne składniki: olej, jogurt, jajko i mieszaj (ja używałam blendera planetarnego na niskich obrotach) do uzyskania jednolitej masy.

Do osobnej misy wsyp składniki suche: mąki, gumę guar, sól, sodę i przemieszaj, a następnie dodaj je do mokrych i mieszaj do połączenia wszystkich składników. Przed przejściem do obróbki cieplnej, jeśli masz czas, odstaw ciasto na 20 min.

Patelnia – opcja pierwsza – na rozgrzaną patelnię nakładaj ciasto łyżką i formuj płaskie placki o grubości około 1 cm. Możesz użyć dodatkowo tłuszczu do smażenia, lub gotowego gorącego placka posmarować masłem.

Piekarnik – opcja druga – rozgrzej piekarnik wraz z blachą do ponad 200 stopni, a ciasto podziel na 6-8 porcji, z których uformujesz placki. Ciasto jest dość klejące, więc potrzeba będzie dodatkowej mąki do podsypania. Placki wykładaj na gorącą blachę i wsadź do piekarnika na około 4 minuty – do zarumienienia. Gotowy naan będzie pracował, tworząc charakterystyczne bąbelki powietrza.

Chlebek naan pasuje do najróżniejszych dań kuchni azjatyckiej. Na zdjęciu łosoś w sosie curry

You may also like...