Ciasto na bezglutenowym biszkopcie jaglanym

Dotąd robiłam biszkopty na mące ryżowej, które w odróżnieniu od tych glutenowych są lekko suche i jakby bardziej płaskie w smaku. Tym razem postanowiłam sprawdzić jak wyjdzie biszkopt z mąki jaglanej i przyznaję, że to był strzał w 10. Biszkopt jest puszysty i delikatnie wilgotny, po dodaniu kremu i owoców, smakuje jak pełnoprawne ciasto. Moja glutenowa rodzina brała dokładki 😀

Do wypieku biszkoptu potrzebujemy bezglutenowych składników:
4 duże jajka (z lodówki)
100 g cukru
200 g mąki jaglanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
szczypta soli

Do jednej miski wbijamy żółtka i ubijamy na puszystą masę. Następnie do tej masy dodajemy 50 g cukru i ubijamy dalej do rozpuszczenia cukru. Ja żółtka ubijałam mikserem planetarnym. Zimne białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodaj 50 g cukru i ubijaj dalej, do uzyskania gładkiej błyszczącej piany.

Gdy obie masy są już gotowe, delikatnie je połącz, a następnie wsyp przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Całość powoli mieszaj łyżką, żeby masa nie utraciła swojej puszystości. Na koniec dodaj łyżkę oleju i przemieszaj.

Ciasto wlej do tortownicy wyłożonej papierem i piecz w 150 st.C bez termoobiegu. Czas pieczenia 20-30 min. Mam tylko tortownicę 26 cm, więc moje ciasto ma jedno piętro. Jeśli chcesz, aby było wyższe, użyj mniejszej formy.

Biszkopt po wystudzeniu, przekrój na dwa blaty lub tylko obierz ze skórki, tak jak ja. Od dziecka uwielbiam zdejmować skórkę biszkoptową, ta jest bardzo podobna do pszennej, różni się w smaku tylko delikatną goryczką. Przekrojony lub obrany blat nasącz wodą z sokiem z cytryny lub limonki.

Krem robię zazwyczaj mieszając mascarpone (w temperaturze pokojowej) z bitą śmietaną w proporcji 1:1, bez dodatku cukru. Ty możesz zrobić po swojemu, ja nie lubię zbyt słodkich deserów.

Na wierzch ciasta połóż świeże owoce, wedle fantazji. Jeśli nie zjesz ciasta tego samego dnia, to zalej je galaretką, żeby owoce dłużej ładnie wyglądały. Dziś użyłam galaretki truskawkowej firmy Celiko. Smakiem i konsystencją różni się od galaretki Dr. Oetkera. O ile do deseru typu owoce z galaretką bym nie wybrała produktu Celiko, tak do zwieńczenia ciasta, jak najbardziej się nadaje. Nie ma intensywnego smaku, gdyż jest na naturalnych sokach z owoców i jest umiarkowanie słodka, co mi bardzo odpowiada.

You may also like...