Gluten to nie trucizna per se

Gluten Freek: Moda na dietę bezglutenową to szczęście w nieszczęściu. Dzięki niej życie celiaków się poprawiło, bo produkty z oznaczeniem „produkt bezglutenowy” zaczęły się pojawiać w różnych sklepach, a nie tylko tych najdroższych z tzw. zdrową żywnością. Z drugiej strony wiele osób przechodzi na dietę bezglutenową na własną rękę. Czy oprócz niedoborów przy źle zbilansowanej diecie tym osobom coś grozi?

Hanna Chabaj-Kędroń (dietetyk): Osoby, które przechodzą na dietę bezglutenową bez wyraźnych wskazań medycznych ryzykują, że po dłuższym okresie stosowania tego typu diety będą miały problem z powrotem na dietę zawierającą gluten. Zdarza się bowiem, że występują negatywne reakcje ze strony układu pokarmowego.

GF: Sama słyszałam głosy zdrowych osób, że lepiej się czują bez glutenu. Dlaczego tak się dzieje?

HCK: Na dietę bezglutenową często decydują się osoby, które chcą się zdrowo odżywiać. Zmianom towarzyszy bardziej świadome żywienie
i rezygnacja z produktów wysokoprzetworzonych, w tym też dopatrywałabym się ich lepszego samopoczucia, a nie w rezygnacji z samego glutenu. Teorie, że gluten sam w sobie, dla zdrowego człowieka, jest szkodliwy, nie mają potwierdzenia naukowego. Tymczasem, dieta wielu osób oparta jest w dużej mierze na białej, oczyszczonej mące. Produkty z takiej mąki w nadmiarze mogą szkodzić. Współczesna pszenica jest uboga w substancje odżywcze, a po oczyszczeniu mąki jest niemal ich pozbawiona. Urozmaicenie diety innymi mąkami zawierającymi gluten także może poprawić samopoczucie, dlatego warto ograniczyć spożycie pszenicy na rzecz żyta, jęczmienia i owsa. Niezależnie od tego, czy jesteśmy na diecie glutenowej, czy bezglutenowej, warto sięgać po mąki pełnoziarniste.

Sprawdź też https://www.dietroom.pl/

You may also like...