Gofry bezglutenowe, czyli pyszne i sycące śniadanie

Bezglutenowe gofry z bananem, nutellą i bitą śmietaną

Składniki:
100 g mąki ryżowej
25 g mąki kokosowej
25 g skrobi
(u mnie ziemniaczana)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki cukru kokosowego
180 ml mleka
50 g roztopionego masła
2 jajka
szczypta soli

W jednym naczyniu ubij białka z solą na sztywną pianę. W drugim naczyniu zmieszaj suche składniki i dodaj żółtka, masło i mleko – całość zmiksuj na gładką masę i delikatnie wmieszaj łyżką pianę z białek. Odstaw ciasto na kwadrans.

Jeśli zamierzasz zjeść śniadanie na słodko, podczas „przerwy” przygotuj owoce. Natomiast, gofry dobrze komponują się także z serkiem kozim do smarowania w zestawieniu z pomidorkami koktajlowymi lub konfiturą figową. W każdej wersji, ja odpływam z radości <3

Z tego przepisu powstaje maksymalnie 5 prostokątnych gofrów, a ciasto jest dosyć gęste, dzięki czemu nie wycieka z formy.

Bezglutenowe gofry pieczemy do zarumienienia. Najlepiej smakują dobrze wypieczone, więc nie wyjmuj ich z opiekacza po dwóch minutach.

Smacznego!

You may also like...