Gotowe pieczywo bezglutenowe

W Gdańsku możemy dostać pieczywo od Jarzębińskiego lub z Pracowni Wypieków, osobiście nie jestem fanką żadnego z nich. Mam wrażenie, że po wypiekach obu piekarni źle się czuję. Na szczęście, w lokalnych sklepach można także dostać świeże pieczywo o przedłużonym terminie spożycia, jak na przykład chleby wypiekane przez bioPiekarz Nowakowski.

Chleb ryżowo-jaglany – bioPiekarz Nowakowski

Chleb ryżowo-jaglany bioPiekarz Nowakowski ma 2 tygodniowy termin przydatności. Bochenek ma zwartą konsystencję i kromki nie rozpadają się podczas smarowania masłem. Kolor, zapach, poziom wilgotności i konsystencja są tak dopracowane, że przypomina chleb żytni. Moim zdaniem bardzo smaczny. Cena jest niestety dość wysoka, ponad 10 zł za bochenek 300 g.

Schnitzer – Organic Rustico

Schnitzer Organic Rustico – chleb kukurydziany z amarantusem do podgrzania przez spożyciem. Moim zdaniem nieco przypomina chleb od bioPiekarza, choć po organicznym produkcie w luksusowej cenie spodziewałam się smakowych fajerwerków, których nie było. Ciepła chrupiąca dupka jest jednak warta tego by czasem zaszaleć i wydać 25 zł za 500 g.

Najczęściej kupuję pieczywo firmy Bezgluten, bo smakowo daje radę i jest łatwo dostępne. Zapiekanki z chleba tostowego są super! Mając do wyboru chleb biały lub tostowy, brać tostowy. Chleb bez dodatku cukrów ma w składzie m.in. mąkę gryczaną i świetnie nadaje się do wytrawnych kanapek. Cena ok. 7 zł za 300 g.

Bułki hamburgerowe Incola są miękkie, duże, syte i mają przyjemny zapach. Jestem na TAK! Cena ok. 6 zł za 2 szt.

Mini bagietki Schär do podgrzania przed spożyciem. Z próbowanych dotąd przeze mnie produktów, są najbliższe tradycyjnego białego pieczywa i w tym ich urok. Pakowane po 2 sztuki w wygodnym opakowaniu, które można rozerwać na pół. Bezglutenowe pieczywo w plastikowych opakowaniach nijak ma się do filozofii zero-waste, lecz plastik Schär w przeciwieństwie do wielu innych firm nadaje się do recyklingu. Cena ok. 9 zł za 2 bagietki.

Chleb słonecznikowy – Sano

Przyzwoity smakowo i z dobrym składem chleb słonecznikowy Sano. Minus: za suchy. Cena ok. 6 zł za 160 g.

Chleb ciemny Incola ma dobry skład, ale smakiem mnie do siebie nie przekonał. Smakowo preferuję bułki jasne z ziarnami Incola, choć mają gorszy skład od chleba. Cena ok. 7 zł.

Glutenex – Chleb kanapkowy

Chleb kanapkowy Glutenex jest smaczniejszy od niskobiałkowego (poniżej). Produkt zawiera skrobię pszenną bezglutenową. Cena ok. 9 zł za 400 g.

Chleb kukurydziany niskobiałkowy Glutenex jest suchy i bez obróbki termicznej go nie jadam. Po podgrzaniu na patelni z masłem jest okey. W opakowaniu są dwa bochenki, każdy osobno zapakowany w cienką folię z dziurkami. Folia dziurkowana sprawia, że chleb nie pleśnieje. Bez skrobi pszennej. Cena ok. 9 zł za 400 g.

Glutenex – Chleb maślany

Chleb maślany Glutenex to jak dotąd jedyny chleb, którego nie zjadłam do końca. Ma dziwny i nieprzyjemny zapach. W składzie nie ma masła, tylko jest margaryna. Wielkie NIE. Produkt zawiera skrobię pszenną bezglutenową. Cena ok. 7 zł za 300 g.

You may also like...