Kalafior w żółtym curry

Składniki (bezglutenowe):
olej
1/2 kalafiora
150ml mleczka kokosowego
1 łyżeczka żółta pasta curry
1 łyżeczka cukru palmowego
oraz pokrojone w cienkie paski:
1/2 cebuli, najlepiej szalotki
kawałek czerwonej papryki (użyłam ramiro)

Kalafiora pokrój i podsmaż na oleju do zbrązowienia, jak na zdjęciu poniżej.

Na patelnię (lub lepiej wok) wlej trochę mleczka kokosowego i dodaj żółte curry. Ja użyłam pasty Kanokwan. Na pół kalafiora – jedna płaska łyżeczka, aczkolwiek moja tolerancja ostrości jest wybitnie europejska. Jeżeli lubisz bardzo ostre potrawy, daj więcej. Gdy pasta z mleczkiem się przesmażą dodaj cukier palmowy, a sos wymieszaj. Następnie wrzuć cebulę i paprykę. Smaż przez 2 minuty mieszając i dodaj kalafiora. Jeżeli warzywo ma być al dente, smaż krótko, jeżeli ma być miękkie, przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj do uzyskania pożądanej miękkości.

Serwuj z ryżem. Posyp zieleniną, kolendrą, tajską bazylią lub szczypiorkiem, co masz pod ręką. Ja nie posypałam listkami i nie ugotowałam ryżu, bo to miał być obiad na jutro. Miał, bo spróbowałam kęs, potem jeszcze jeden i zniknęło pół miski…

Kalafior w tej odsłonie jest pyszny 🙂

Polecam filmik po angielsku na YT – Pailin’s Kitchen https://youtu.be/oO8jiKt9lpg, to ona zainspirowała mnie do przyrządzenia kalafiora po tajsku, choć z pewnymi zmianami.

You may also like...