Naleśniki bezglutenowe

Przepis na naleśniki bezglutenowe
wersja 1

naleśnik z poziomkami i syropem klonowym
naleśnik z poziomkami i syropem klonowym

Składniki (bezglutenowe):

70 g mąki ryżowej (może być pełnoziarnista)
30 g mąki z niebieskiej kukurydzy* (nie próbowałam wariantu ze zwykłą kukurydzą)
15 g skrobi ziemniaczanej
2 jajka

300 ml mleka (ja użyłam krowiego)
szczypta soli
(max. 1 g)
1 łyżeczka cukru lub innego słodzika (opcjonalnie)
2 łyżki oleju (ja dałam ryżowy)

Jajka wbić do miski, dodać sól i ubijać (mikserem wystarczą 2 minuty). Następnie, jeśli słodzisz ciasto, dodać cukier i jeszcze ubijać przez chwilę, aż cukier się rozpuści. Stopniowo dodawać mąkę, a następnie mleko, do uzyskania jednorodnej rzadkiej masy. Włożyć miskę z ciastem do lodówki na ok. 30 min (można na dłużej), po wyjęciu zamieszać.

Smażyć na patelni pokrytej warstwą nieprzywierającą, dzięki czemu dodatkowy olej jest zbędny. Naleśniki wychodzą lekko zarumienione, elastyczne i bardzo smaczne. Komponują się dobrze zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. Mi z tego przepisu wychodzi 10 cienkich naleśników.
Jeżeli nie zjesz wszystkich od razu, to nie chowaj reszty do lodówki, bo w zimnie zesztywnieją i będą się łamać.

* Mąka z niebieskiej kukurydzy nie jest modyfikowana genetycznie i jest bogata w antyoksydanty, zob. http://bluecorn.pl

You may also like...