Naleśniki gryczane

Bezglutenowe naleśniki na mące jasnej gryczanej i mleku ryżowym. Pycha!

Składniki:
2 jajka
300 ml mleka
(do wyboru ryżowe lub klasyczne)
100 g mąki jasnej gryczanej
20-30 g skrobi ziemniaczanej
30 ml oleju
sól

Przez minutę ubijaj jajka ze szczyptą soli, a następnie dodaj pozostałe składniki i ubijaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstaw ciasto na kilka minut, a przed smażeniem sprawdź, czy struktura ciasta jest lekko ciągliwa. W razie potrzeby dodaj odrobinę skrobi.

Naleśniki smażymy dość krótko na dobrze rozgrzanej patelni. Zbyt długie przetrzymanie naleśnika na ogniu pozbawi go elastyczności.

You may also like...

1 Response

  1. 06/11/2019

    […] podawaj z bezglutenowym makaronem lub bezglutenowymi naleśnikami gryczanymi oraz […]