„Persiana” – moja ulubiona książka kucharska

Potrawy przyrządzane wedle przepisów z „Persiany” cieszą moje podniebienie, jak żadne inne. Wyraziste, lecz nie ostre, czasem kwaskowate, lecz nie kwaśne, smaki łączą się ze sobą tworząc obłędne bukiety. Można jeść i jeść.

To książka przed wszystkim dla tych, którzy jedzą i lubią mięso, ale także znajdziemy tam rewelacyjne orientalne sałatki, czy przepis na pyszny hummus, owoce morza i ryby.

Jako że nie jest to książka kierowana do bezglutenowców, część przepisów nam odpada, lecz nadal pozostaje szeroki wybór. Chcę dziś podzielić się z Wami dwoma przepisami.

Udziec jagnięcy a la mechouia

Składniki:
2,5 kg udźca jagnięcego z kością
50 g miękkiego masła
2 łyżki mielonej kolendry
1 łyżka mielonego kuminu
1 łyżka nasion kuminu
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka suszonego tymianku
4 ząbki czosnku
, obrane i lekko rozgniecione
1 łyżka soli morskiej (w płatkach wedle przepisu, ale w Polsce ciężko taką znaleźć)
pieprz, świeżo mielony

Przyprawy wymieszaj z masłem do uzyskania pasty i natrzyj nią umyte mięso. Ja marynowałam mięso półtorej doby przed pieczeniem. Można to zrobić też przed włożeniem do piekarnika, wtedy koniecznie zrób nacięcia na całej powierzchni, żeby mięso jak najbardziej przeszło marynatą.

Piecz mięso 5 godzin w zamkniętym naczyniu – brytfannie wyłożonej papierem lub naczyniu żeliwnym – w temperaturze 150 st C. Podlej odrobinę wodą.
Jeżeli wybierzesz naczynie żeliwne w połowie pieczenia obróć mięso.
Jeżeli wybierzesz brytfannę, co pół godziny podlewaj mięso sosem, żeby nie obeschło.

Gotowe mięso jest tak miękkie, że się rozpada i nie ma szans na ładne zdjęcia po wyjęciu go z naczynia do pieczenia.

Autorka „Persiany” proponuje podanie pieczeni z dipem oraz pieczonymi ziemniakami.

Dip solno-kuminowy

Składniki:
2 łyżki nasion kuminu
2 łyżki soli morskiej
(w płatkach)
szczypta cynamonu


Kumin należy podprażyć na patelni, następnie zetrzeć w moździerzu i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Pieczone ziemniaki z kurkumą i kuminem

Składniki:
750 g młodych ziemniaków
4 łyżki oliwy
2 czubate łyżki kurkumy
3 czubate łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
3 łyżeczki soli morskiej
pieprz czarny
, świeżo mielony

Nastaw piekarnik na 200 st C lub 180 st C z termoobiegiem.
Pokrój ziemniaki tak, by były równej wielkości. Wyłóż je na blachę pokrytą papierem do pieczenia, skrop oliwą i posyp przyprawami, a następnie wymieszaj rękoma. Rozłóż na blaszce jedną warstwę, żeby równo się opiekły. Piecz około 45 minut.

You may also like...