Potrawka z kurczaka

Dziś przepis na kurze udka duszone z marchewką. Potrawa delikatna i aromatyczna, smakuje wszystkim, dużym i małym głodomorom, także tym, którzy na co dzień zajadają gluten.

Składniki na 4 porcje:

8 bioderek z kurczaka (ja miałam z kością)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
kawałeczek świeżego imbiru
(wielkość kawałka wedle upodobań biesiadników)
sól
pieprz
słodka papryka
imbir proszkowany
cynamon
olej
bulion lub woda

Przygotowanie:

Na patelni obsmażyć lekko posolone mięso. Ja używam sporo oleju, żeby mięso się ładnie rumieniło i nie przywierało do patelni.
W garnku, tu z kolei na niewielkiej ilości oleju, podsmażyć posiekany czosnek z cebulą. Gdy zaczną się szklić, dorzucić starte na grubych oczkach marchewki i smażyć jeszcze kilka minut. Zarumienione kawałki kurczaka posypać z dwóch stron przyprawami, ułożyć w garnku, przemieszać z marchewką i zalać bulionem lub wodą. Ostatnio nie miałam bulionu, więc użyłam wodę gotowaną z zieloną pietruszką. Płyn ma przykryć dolną warstwę mięsa. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Po 45 minutach posmakować sos, czy jest dość aromatyczny. W razie potrzeby doprawić potrawkę i dusić jeszcze 30-60 minut. Potrawa jest gotowa, gdy mięso lekko odchodzi od kości. Marchewka może się rozpadać, czym zagęści nam sos.

Serwować z ryżem pełnoziarnistym, alternatywnie z kaszą albo ziemniakami.

You may also like...