Pyszne żeberka, czyli obiad bez glutenu

Przepis dla leniwych i nieutalentowanych” od Krystyny Jandy

Przyrządzanie mięs często wiąże się z wieloskładnikowymi marynatami albo z mieszankami przypraw. Tym razem jednak nie potrzeba ani jednego, ani drugiego.

Składniki:
żeberka
czosnek, posiekany
miód, płynny
ketchup (bezglutenowy)

Tych kilka składników pozwala na stworzenie pysznego dania.

Wieczorem natrzeć żeberka miodem i czosnkiem. Na 2 kg żeberek potrzeba pół główki czosnku i kilka łyżek miodu. Kolejnego dnia wstawić mięso do pieca pod przykryciem i piec w temperaturze 200 stopni. Po 1,5 godziny polać mięso ketchupem z dwóch stron i dalej już bez przykrycia piec do miękkości (około 30-45 min) w temperaturze 175 stopni.

Koniec przepisu 🙂

Link do oryginalnej receptury: http://forum.krystynajanda.pl/viewtopic.php?f=7&t=65930

You may also like...