
„Przepis dla leniwych i nieutalentowanych” od Krystyny Jandy
Przyrządzanie mięs często wiąże się z wieloskładnikowymi marynatami albo z mieszankami przypraw. Tym razem jednak nie potrzeba ani jednego, ani drugiego.
Składniki:
żeberka
czosnek, posiekany
miód, płynny
ketchup (bezglutenowy)
Tych kilka składników pozwala na stworzenie pysznego dania.
Wieczorem natrzeć żeberka miodem i czosnkiem. Na 2 kg żeberek potrzeba pół główki czosnku i kilka łyżek miodu. Kolejnego dnia wstawić mięso do pieca pod przykryciem i piec w temperaturze 200 stopni. Po 1,5 godziny polać mięso ketchupem z dwóch stron i dalej już bez przykrycia piec do miękkości (około 30-45 min) w temperaturze 175 stopni.
Koniec przepisu 🙂
Link do oryginalnej receptury: http://forum.krystynajanda.pl/viewtopic.php?f=7&t=65930