Wiele popularnych potraw naturalnie jest bez glutenu, trzeba tylko zadbać o właściwe przyprawy i cieszyć się smakiem klasycznych dań.
Tym razem przygotowałam sos mięsno-pomidorowy, który świetnie komponuje się zarówno z makaronem, jak i naleśnikami.
Składniki na 2 porcje:
20 dag mielonego mięsa wołowego dobrej jakości
2 łodygi selera naciowego
mała cebula
2 ząbki czosnku
300-400 ml passaty pomidorowej
1 płaska łyżka muscovado
1 łyżka mieszanki ziół włoskich
sól
oliwa z oliwek
Na oliwie podsmaż pokrojone warzywa. Gdy cebula się zeszkli, przesyp wszystko do garnka i podsmaż mięso. Następnie, w garnku wymieszaj mięso z warzywami, dodaj passatę pomidorową i doprowadź do wrzenia. Na końcu wsyp muscovado, sól, zioła i zamieszaj. Finalna ilość przypraw zależy od kwasowości pomidorów i jakości mięsa. Gotuj przynajmniej 20 min, żeby smaki potrawy miały możliwość się połączyć i jeszcze raz posmakuj. W razie potrzeby, dopraw.
Sos podawaj z bezglutenowym makaronem lub bezglutenowymi naleśnikami gryczanymi oraz serem.
