Śmietanowiec pomarańczowo-kajmakowy

Do przygotowania tego cuda potrzebujemy biszkoptowego spodu, kremu i kandyzowanej skórki pomarańczowej (najlepiej przygotować ją dzień wcześniej).

Biszkopt robię z przepisu Kwestii Smaku https://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/biszkopt_bezglutenowy/przepis.html z jedną zmianą – daję 80 g cukru. Mam za dużą tortownicę, więc biszkopt nie rośnie mi na tyle bym mogła ciąć go na blaty i moje ciasto jest jednopiętrowe.
Wystudzony biszkopt przełożyłam do mniejszej formy, a z odciętych skrawków zrobiłam boki. Biszkopt nasączyć kawą, czarną herbatą lub świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym.

Do przygotowania kremu potrzeba:
masy kajmakowej – kilka łyżeczek
schłodzonej śmietany kremówki 36% – 250 ml
serka mascarpone w temperaturze pokojowej – 250 ml
domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej – z dwóch pomarańczy

Serek przemieszać w misce i po łyżeczce łyżeczce dodawać kajmak, do osiągnięcia jednolitej konsystencji i pożądanego smaku. Ja daję tylko 3-4 łyżeczki, dzięki czemu krem jest umiarkowanie słodki. Następnie połączyć masę z ubitą na sztywno śmietaną i wmieszać w krem kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Na nasączony biszkopt wyłożyć gotowy krem, posypać skórką pomarańczową i wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin.
Ciasta z kremem najlepsze są kolejnego dnia.
Smacznego!

You may also like...