Spaghetti Carbonara

Pewne produkty warto mieć na czarną godzinę – mrożona pizza, sos pomidorowy, czy pancetta. Ta ostatnia, podobnie jak boczek, służy mi za każdym razem, gdy mam ochotę na szybki i treściwy makaron. Przygotowanie całego posiłku zajmuje dosłownie kwadrans.

Składniki:
makaron spaghetti
pancetta lub boczek
jajka
twardy ser
sól, pieprz

W garnku gotujemy makaron, zdecydowanie spaghetti najlepiej tu pasuje.

Na patelni z kolei podsmażamy pancettę (lub boczek) w małych kawałkach i z niewielkim dodatkiem oleju. Gdy dochodzi do zarumienienia, wyłączamy grzanie i pozwalamy patelni wytracić część temperatury.

W misce rozrabiamy jajka trzepaczką (jeżeli są duże, to stosuję zasadę jedno jajko na porcję) z dodatkiem soli i pieprzu, jak również dodaję suszoną bazylię lub miks ziół włoskich, lecz to moja fantazja. Do jajek dodajemy starty twardy ser, np. parmigiano reggiano.

Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na ciepłą, lecz nie gorącą patelnię i dodajemy jajka. Całość mieszamy. Chodzi o to, żeby jajka się nie ścięły i nie powstała jajecznica, lecz sos jajeczno-serowy.

Uwielbiam!

You may also like...

1 Response

  1. PAPIERNIK7854 pisze:

    Thank you!!1