Ucierane ciasto cytrynowe

Bezglutenowe wilgotne ciasto cytrynowe

Wielokrotnie zastanawiałam się, czy z mąki kokosowej uda mi się upiec coś dobrego. Znalazłam przepis, który otworzył przede mną nowe perspektywy. Także do dzieła, kręcimy ciacho!

Składniki:
110 g miękkiego masła
100 g cukru
lub zamiennika
5 jajek – oddzielić białka od żółtek – białka ubić na sztywną pianę
60 g mąki kokosowej
1 duża cytryna
– zetrzeć skórkę i wycisnąć sok
1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub proszku do pieczenia)
3 łyżki stołowe mleka kokosowego
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (można pominąć)
truskawki

W makutrze umieść masło, rozetrzyj drewnianą kulą, dodaj cukier, rozetrzyj i dodaj żółtka. Kręć do uzyskania jednolitej masy. Bicepsy trochę przy tym popracują.

Następnie dodaj kolejne składniki i mieszaj ciasto przy użyciu drewnianej lub silikonowej łyżki. Na końcu delikatnie wmieszaj ubite na sztywno białka. Ja zwykle białka ubijam z tą szczyptą soli, która powinna być dodana do ciasta.

Ciasto będzie miało dość rzadką konsystencję, wlej je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli masz świeże truskawki przekrój je na pół i ułóż na cieście rozkrojoną stroną w górę. Jeśli masz truskawki mrożone, włóż je w osobnym naczyniu do nagrzewającego się piekarnika, a gdy się rozmrożą, zmiksuj na mus do polania ciasta.

Ciasto cytrynowe pieczemy 30 minut (do suchego patyczka) w 180 st.
bez termoobiegu .

If you would like to see the original recipe in English click here: https://divaliciousrecipes.com/lemon-strawberry-cake-low-carb/

You may also like...