Wybrać dietetyka

Choroby autoimmunologiczne dają często objawy ogólnoustrojowe, a w wielu przypadkach nieodpowiednia dieta może ten stan pogłębiać. Tu wkracza dietetyk i porządkuje wiedzę pacjenta począwszy od zasad zdrowego stylu życia, w którym odżywianie i ruch są podstawą, aż po tłumaczenie zależności między jedzeniem a stanem chorobowym. Właściwa dieta wspiera proces leczenia wielu chorób.

Dietetyk dietetykowi nierówny, dlatego pytam jak wybrać?

Hanna Chabaj-Kędroń (dietetyk):
Pierwsze kryterium to oczywiście wykształcenie. Wachlarz zagadnień na uczelni wyższej, a szczególnie medycznej, w porównaniu do kursów, które mają różną długość trwania, są różne. Równie ważne jest jednak doświadczenie i ciągłe dokształcanie. Wiedza natury klinicznej, a w konsekwencji na temat diet, chorób dietozależnych i w ogóle ludzkiego organizmu zmienia się z roku na rok. Odpowiedzialny specjalista stara się być na bieżąco ze zmieniającą się wiedzą. Jednocześnie, wachlarz chorób i problemów związanych z odżywianiem jest tak szeroki, że nie można być specjalistą od wszystkiego. Zdarzają się pacjenci, których prowadzenie wymaga ogromnej wiedzy w ramach bardzo wąskiej działki, w takich wypadkach pomoc innych dietetyków może się okazać niezbędna.

Udając się do dietetyka pamiętajmy, że nie jest on lekarzem. Każda z ról ma inne granice kompetencji i dietetyk w przeciwieństwie do lekarza, nie stawia diagnozy. Do dietetyka przychodzi się z rozpoznaną chorobą lub ich szeregiem, aby za pomocą diety zniwelować objawy a czasem wyleczyć. Dietetyk nie wypisuje recept i nie ustala stanu zdrowia pacjenta, lecz pomaga stan zdrowia poprawić.

Dietetyk pomaga także ludziom zdrowym. W takich przypadkach pomaga uporządkować wiedzę i fakty na temat zdrowego żywienia.

Sprawdź też https://www.dietroom.pl/

You may also like...