Zapiekana ziemniaczana

Gdy w lodówce została mi jedna marchewka i kawałek pora, a w zamrażarce odkryłam zamrożone przed świętami podsmażone mięso mielone, powstał pomysł by stworzyć zapiekankę ziemniaczaną.

Zapiekanka ma to do siebie, że przyjmuje wiele różnorodnych składników i nie trzeba pilnować się w odmierzaniu składników, dlatego robiłam na oko, tak żeby weszła mi do naczynia…

Potrzebne są:
ugotowane w całości ziemniaki
warzywa – u mnie czerwona cebula, szalotka, kawałek pora, marchewka, pół czerwonej papryki
mięso mielone lub boczek – ja użyłam mięsa mielonego podsmażonego z czosnkiem, cebulą i natką pietruszki
bezglutenowy sos beszamelowy
ser

Ziemniaki gotujemy w całości w nieosolonej wodzie. Ziemniaki kroimy w plastry po wystudzeniu. Ważne żeby ich nie rozgotować, lepiej gotować je trochę za krótko, zmiękną podczas pieczenia.

Pokrojone warzywa smażymy krótko na oliwie z oliwek, dodajemy tylko pieprz cayenne.

Boczek nie wymaga dodatkowych zabiegów podczas smażenia, natomiast mięso należy dobrze przesmażyć z dodatkiem ząbku czosnku, małej cebuli i garści zielonej pietruszki (na 300 g mięsa). Na koniec dodajemy trochę soli oraz pół puszki pomidorów w kostkach, żeby mięso nie było suche.

Do przygotowania sosu beszamelowego potrzeba:
2 łyżek masła
2 łyżek miksu mąk bezglutenowych (lub mąki ryżowej)
250 ml wody
250 ml mleka
przypraw: soli, pieprzu, zmielonej gałki muszkatołowej i kilku kropli soku
z cytryny do smaku

W rondelku należy stopić masło, dodać mąkę, zamieszać i poczekać, aż mąka zacznie się burzyć, wtedy możemy stopniowo dodawać płyny. Ostrożnie, bo mogą zrobić się grudki, więc trzeba cały czas mieszać. Można też zestawić na chwilę garnek z ognia. Po dodaniu wody i mleka, podgrzać sos, a na koniec dodać przyprawy po małej szczypcie i spróbować.

Do naczynia wkładamy kolejno:
ziemniaki w plastrach i solimy
warzywa
mięso
ziemniaki w plastrach i solimy
zalewamy wszystko sosem
i układamy ser.

Użyłam sera pleśniowego, który ma nieco intensywny smak. Przed podaniem można dodatkowo posypać potrawę startym twardym serem.

Zapiekankę pieczemy bez przykrycia ok. 40 min w temp. 160 st. lub z przykryciem w 180 st. 25-30 min.

Uwielbiam takie potrawy zimą! Bezglutenowa zapiekanka ziemniaczana to rozgrzewający obiad, który zadowoli nie tylko bezglutenowe podniebienie.

You may also like...